Anti-stress

Heeej! Åååå vad jag älskar när ni skriver in DM och förslag på vad jag ska skriva om här på bloggen. ?  Min inspiration tar slut ibland och då är det så himla viktigt för mig att veta vad ni vill läsa om. Jag tar verkligen till mig allt och ska nu försöka slipa på lite idéer. 🙂

Framförallt vill jag ibland lyfta sådana saker som är avgörande för hur vardagen blir – och sådant som är betydelsefullt för hälsa och välmående. Jag själv är en ganska “speedad” person mentalt. Nej, jag har absolut ingen hysterisk energisk personlighet, utan ger ofta ett lugnt intryck. Jag är dessutom inte speciellt snabb, jag tar ofta lång tid på mig eftersom jag är väldigt noggrann. Men det kräver också att vissa andra saker får mindre tid och att tex en “to-do-list” och tankarna kring den gör att både kropp och knopp alltid går på högvarv.

Många pratar om att intensiv träning stressar, andra pratar om att den anti-stressar. Det är så olika från person till person. Framförallt tycker jag inte att just träningstimmen är ett stressmoment, utan det är just all den tid däremellan. De är tex de där 22-23 andra timmarna, eller rättare sagt de där 14-15 timmarna som vi är vakna som det gäller att kunna slå på och av. 

Vår kropp påverkas av stress minst lika mycket i vårt huvud, det sitter inte bara i det fysiska. “Jag ska… Jag måste… Jag vill ju också… Lite till… Måste planera…” Ja, ni känner säkert igen er. Den där konstanta processen i huvudet. Har man då dessutom en omgivning som ger en obalans tar detta väldigt mycket energi och sätter automatiskt kroppen i mental stress. Det är mycket som då blir negativt för kroppen bla; huvudvärk, högt kortisol, sömnsvårigheter, dålig mage, svettningar, yrsel, hjärtklappning, hormonell obalans, muskeltrötthet, viktuppgång m.m

Stress behöver inte vara kopplat till hur mycket man har att göra på jobbet eller att man springer för fort. Det kan handla om krav, relationer och ovisshet. 

Här kommer bra tips att dagligen tänka på:

  • Lugna dina tankar. Det är inte det du gör som stressar dig, utan oftare tanken på det du inte gör. Låt speciellt inte sociala medier ha för stor påverkan på dina tankar.
  • Var stolt över det du åstadkommer. Tänk på att det är ofta är du som är missnöjd med dig själv – inte omgivningen.
  • Skriv en “har-gjort-lista”. Man skriver ofta en ”to-do-list”, men det kan öka på stressen ännu mer. Skriv i stället ner vad du faktiskt har gjort. Se fördelarna med det!
  • Acceptera när du är maktlös. Hamnar du i en bilkö eller något du inte kan rå för. Försök släpp stressen, den hjälper dig inte. Bli i stället medveten att du inte kan förändra och acceptera situationen. 
  • Var inte tillgänglig hela tiden. Använd ljudlös eller stör ej på din telefon när du inte tycker det passar att bli nådd.
  • Unna dig pauser. Kläm inte alltid in något extra om du har tid över. 
  • Var inte alltid social. Ibland behöver man inte jämnt prata med folk. Träna själv, vädra tankarna och gör saker helt själv. 
  • Sist men absolut inte minst! Se till att din omgivning ger dig positiv energi, stöttar dig och ger dig ett lugn. Det är trots allt de som är omkring dig som har störst påverkan på hur din knopp & kropp mår och agerar.

Må bäst kramar ♡

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *