Food balance

Andrea Berlin_-8772

Hej söndag! Tänkte att jag skulle beta av några av frågorna som har kommit in till mig. Valde idag en som handlar om kost och tänkte att alla ni andra också kan få ta del av svaret. 🙂

Skulle du inte kunna berätta lite om hur din kost ser ut just nu? Vad du äter eller inte äter, dina tankar kring din kost etc? Jag tycker verkligen att det är superintressant med kost, men jag vet verkligen inte i vilken ände eller ens hur jag ska börja..en djungel helt enkelt… 

Till en början, tack för en intressant fråga! Egentligen är det väldigt svårt att ge ett generellt svar på vad som är optimalt att äta, eftersom det beror på hur aktiv man är, träningsmängd och ålder. Vissa livsmedel fungerar positivt för en del och negativt för andra, kroppen reagerar olika helt enkelt. Men vi alla kan göra bättre och sämre val och jag tycker att man generellt ska ha en grundlig kunskap om näringsinnehåll i olika livsmedel för att kunna ge sig själv rätt kost varje dag. En kombination av protein, kolhydrater och fett behöver alla. Det man kan laborera med och justera själv är just vilken mängd/procentsats man vill ha av varje för att hålla rätt energinivåer, få rätt näring och hålla optimal vikt.

Jag gjorde nyligen en omfördelning av min kost då jag inte mådde riktigt hundra av det jag åt. Det är lätt att man ibland överdoserar vissa livsmedel som man tycker om eller som är klassade som “super nyttiga” och proteinberikade. Jag låg under denna period på ett proteinintag som var tre gånger så stort som jag egentligen behöver. Framförallt kom överskottet från mjölkproteiner i olika former. Jag kände då att även fiberintaget blev för lågt och näringsfördelningen inte blev optimal.  

För snart en månad sedan ville jag få stopp på olika reaktioner som kroppen gav mig, bla svullnad, vätskefyllning och extremt dålig sömn. Mjölksocker och laktos var en av orsakerna till detta. Men såklart också allt sötningsmedel, aspartam, som fanns i all den mängd fettfri kvarg, proteinpulver som jag åt. Magen hanterade detta ungefär som jag drack mina kalorier och jag blev inte ens mätt av det. Redan efter tre dagar när minimerat de vanliga mjölkprodukterna och dessutom bytt ut alla andra produkter till laktosfritt samt soyamjölk mådde kroppen så mycket bättre.

Av denna anledningen har jag velat fördela kosten också på ett annat sätt numera. Protein, kolhydrater och fett vill jag få jämnare över hela dagen – varje dag. Jag äter nu kolhydrater och en stor dos protein (framför allt kyckling) efter träning, vilket blir vid lunch. Detta är viktigt mål för återupphämntning och muskeluppbyggnad. Jag väljer nu att bara äta en typ av kolhydratkälla som jag har fått väldigt en bra känsla av. Det är extra grovt rådbröd, endast gjort på rågkärnor, utan något processat mjöl, inget tillsatt socker. Otroligt fiberrikt, mättande och gott!

Jag föredrar att lägga mina långsamma kolhydrater mitt på dagen för att det är då kroppen går på sitt högst förbränningsläge, är igång och behöver energi. På kvällen äter jag bara kolhydrater från grönsaker. Men proteinet är fortfarande en väldigt stor del av alla mina måltider – men då bara från kött, fisk, fågel och ibland från soyaprodukter. Numera har jag bytt ut mitt kvällsmål (som tidigare var kvarg) till laktosfri keso. Till gör jag en varm hallon- eller jordbubbssås sötad med stevia. Mycket mer mättande än kvarg och så jag slipper den färdigtillsatta sötningen.

Mitt fokus ligger på att få en jämn balans mellan protein, rätt långsamma kolhydrater och ett något lägre fettintag än tidigare (när jag endast åt lowcarb/lchf). Kroppen känns riktigt bra! Minimerat vätska i kroppen trots tillägg av kolhydrater och jag sover som en stock på nätterna! 🙂

Det gäller med andra ord att välja rätt livsmedel – rätt mängd och vid rätt tidpunkt på dygnet. Där är nyckeln till resultat! 🙂

Kommer ta upp fler kostfrågor framöver, så bara skriv… Jag kommer även lägga ut en lista inom kort med mina favoritprodukter från varje “kategori” och motivera varför jag väljer dem.

Stor kram ♡

Dela detta
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *