Healthy choices – food

Andrea_Berlin_Nybrogatan_28_Stockholm_Restaurangtips-2450Andrea_Berlin_Nybrogatan_28_Stockholm_Restaurangtips-2458Andrea_Berlin_Nybrogatan_28_Stockholm_Restaurangtips-2461Andrea_Berlin_Nybrogatan_28_Stockholm_Restaurangtips-2457

Hej på er! Fick en fråga här på bloggen om jag kunde tipsa hur man håller sunda vanor på restaurangbesök. Tänkte att eftersom det är fredag och helg så passar detta ämne riktigt bra, många av er ska säkert ut och äta under helgen som kommer. 🙂

Det kan vara fantastiskt att komma ut och äta, känna nya smaker, slippa laga mat, få lite lyx feeling osv. Men samtidigt är ju inte restaurangkök kända för att spara på “det där lilla extra” och skapa tillbehör till rätterna som ofta kan bestå av just friterade råvaror, feta såser, ostgratinerat, dåliga fetter, socker, mycket salt osv. Allt detta är ju ofta smakförstärkare och gör att en rätt såklart kan kännas extra god för många.

Eftersom jag äter så ren och sund mat hemma kan det ofta bli ganska stora kontraster när man kommer ut på krogen. I för sig blir det inte jätte ofta som jag är ute och äter, vilket såklart gör att man kan göra avstickare om man är sugen. Men oftast är jag faktiskt inte det när det gäller maten. Vill gärna ha clean mat som är riktigt mättande med mycket protein och grönsaker. Det är det jag tycker är gott. Sedan unnar jag mig hellre någonting mer efteråt.

Några tips om man vill göra sina restaurangbesök nyttigare:

  • Läs menyn noga och förstår du inte hur rätten är ihopsatt så tveka inte att fråga servitören vad den innehåller. Beställ tex såsen i en bytta bredvid så slipper du få sås över hela tallriken eller dressing nedvevat i hela salladen.
  • Tillbehören, dvs kolhydraterna, brukar oftast vara den osundast delen, då många serverar pommes frites tex. Be servitören om att byta ut dessa mot någon annan kolhydratkälla, en skål med varma grönsaker eller en kall sallad. Detta brukar alltid gå bra.
  • Välj gärna en restaurang där du kan välja “sides” själv, dvs du väljer köttet/proteinet från menyn och beställer såser och tillbehör som enskilda rätter. Då kan du lättare välja fräscha alternativ.
  •  Välj en rätt som innehåller en stor bit protein och många olika grönsker så blir inte de onyttiga tillbehör och såserna ett måste.
  • Buffé är alltid en fördel då man kan kombinera sin egen tallrik. I Sverige brukar det inte vara så vanligt med buffé mer än på sommarhalvåret. Men utomlands på större lyxhotell brukar detta vara absolut bästa valet, även för att få bra och nyttiga råvaror.
  • Undvik puréer eller mos om du vill slippa mycket smör och vispgrädde.
  • Är man sugen på hamburgare ber jag oftast om att få den utan bröd, extra kött och en matig sallad istället för pommes.
  • Pizza och pasta är tyvärr rätter som tyvärr förblir onyttiga. Jag har faktiskt helt “vuxit i från” att äta det och saknar det inte ett dugg. Jag unnar mig hellre något helt annat. Men alla är vi såklart olika.

Hoppas ni får en toppen start på denna september helg! 🙂

Fredagskram ♡

Dessa bilder är från restaurang Nybrogatan 38 i Stockholm. Där valde jag carpaccio med löjrom till förrätt. Rena goda råvaror! Till huvudrätt valde jag en kötträtt som faktiskt var grönsaksbaserad redan från köket. En typisk rätt med fräscha grönsaker och nyttiga fetter.

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *