Healthy scones with kvarg


Hej på er därute! Ni som fört mig på instagram storys såg säkert att jag gjorde dessa urgoda kvarg scones i fredags till brunch. ? Var verkligen sugen på att äta något annorlunda. Eftersom det var över ett halvår sedan jag bakade dessa förra gången, så kände jag för att laborera fram ett nytt recept – med ännu mer råg & fibrer. Jag äter aldrig mjöl, då jag får kraftiga reaktioner av det, så det blir alltid rågbröd bara bakat på kärnor. Men det går faktiskt att göra riktigt goda scones på ett nyttigt sätt – utan mjöl, utan smör och utan socker! Hur bra låter inte det? 🙂

Skulle inte få för mig att göra traditionella när dessa är sååå SUPER goda! Dessa scones som man kan äta med gott samvete. Trodde inte så nyttiga kunde bli så smarriga förrän jag gjort dessa. Ska man hålla sig super nyttig kan man ju skippa dra på massa smör som pålägg och hålla sig till mager philiadelphia. Jag gjorde några av varje sort. Bregott -brynt smör, alltså det smöret är så jädrans gott. Om ni inte testat så har ni missat något… haha. Har också gärna lite rökt skinka på, gillar brytningen mellan den lite söta sconesen och salt pålägg.

Jag använder mig av klippt råg för att få det riktigt tuggigt och saftigt. Det gör också att de mättar mycket bättre. 

Här kommer receptet – 3 stora scones (alt 4 lite mindre)

1 dl uppblött råg kross (se här!)
1 + 3/4 dl fiber havregryn
1 sked gula linfrön
1 sked pumpa frö
1 sked solrosfrö
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl naturell kvarg (jag använder Lindahls laktosfri)
1 msk stevia strö

Obs! Börja med att blöta upp 1 dl rågkross med 1 dl vatten i minst 10 timmar. Jag ställde det i kylen över natten. Detta gör man för att de stora rågkärnorna ska mjukna. Det går att göra det snabbare med kokhett vatten, men enklare att förbereda tycker jag.

  1. Sätt på ugnen på 200 g. Ta ut en plåt och lägg papper på.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda också ner den fuktiga uppblötta rågen.
  3. Blanda ägget lite i ett glas vid sidan om så gula och vita går ihop.
  4. Tillsätt både ägget och 2 dl kvarg.
  5. Rör ihop smeten. Blanda noga men försiktigt så att inte havregrynen går sönder.
  6. Klicka ut 3 st stora scones på plåten med stort mellanrum.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 25 min (20 min om du gör 4 st). Håll koll hela tiden. Lägg på folie på toppen efter 15-20 min då de inte får bli för mörka.
  8. Låt de vila minst 10 minuter innan du skär upp.
  9. Njut med dina favorit pålägg.

Dessa blir riktigt kletiga i mitten. Vill du ha dem lite “torrare” öka havregrynen till 2 dl och öka tiden lite i ugnen. Men jag rekommenderar INTE det. Vem älskar inte kletiga scones? ?

Till detta drack jag såklart té och en super smarrig protein smoothie från Fast. Så sjukt god! ? 25 g protein i flaskan. Ett mycket bättre alternativ till juice tycker jag!

En riktigt god brunch eller frukost som går på nolltid att göra – och som bara innehåller riktigt nyttiga råvaror! Try it! 😉

Lycka till!

Kram ♡

________________________

I samarbete med Fast Sverige. Vill du veta mer om Fast Protein Smoothie – se HÄR! 

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *