Let’s talk workout & health

Hello weekend! 🙂 Låt oss prata lite träning, kost och hälsa. Tänkte ta upp lite frågor som har kommit in till mig. En blandad mix av lite allt möjligt, plus en egen intressant erfarenhet gällande mjölkprotein. Går det att äta för mycket protein? Det skriver jag om i sista frågan. 

Du pratar mycket att du alltid använder kompressions tights. Varför är de bättre än vanliga?

‣ Det handlar om att de har en väldigt tight passform och stramar åt muskelgrupperna så att vibrationen minskar under rörelse. Prova tex att hålla handen på utsidan av ditt lår när du springer, då känner du hur muskeln rör sig kraftigt och skakar till i samband med stöten när du sätter i marken. Ett väldigt fast kompressionsmaterial håller muskeln “på plats” och det gör att den inte blir lika trött under träningen. Tightsen brukar även vara mycket hårt åtsittande från vaden upp till knäet. Det är för att pressa upp blodet och öka cirkulationen. Om musklerna får den här hjälpen under träning går det även fortare att återhämta sig. Dessutom tycker jag sådana tights är de allra skönaste när man kör cardio och blir riktigt svettig.

Vilka är de bästa kolhydraterna tycker du? Är det farligt att plocka bort dem helt om man vill gå ner?

‣ Man kan plocka bort kolhydrater under en period för att tex gå ner. Det gör också att det blir en omställning för kroppen och den börjar ta energi från fett osv. Dock är det ingenting som man ska göra år efter år. Kroppen vänjer sig och till slut “tåler” man inga kolhydrater längre. Dessutom är det svårt att hålla jämn energinivå och stötta återhämtningen. Kroppen kan också känna stress utan kolhydrater. Men det ska vara rätt sorts kolhydrater! Äter man inga måste man börja gå upp i fetthalt i allt man äter – och ska jag vara ärlig får man inte någon jätte snygg kropp av den typ av diet. Vill man äta nyttigare tycker jag istället man ska slippa alla vita kolhydrater som all sorts pasta, vitt bröd, potatis, vitt ris. Tänk istället att råvarorna ska vara så mörka som möjligt, med fibrer! Tycker dessutom att det är lika viktigt att äta dem på rätt tidpunkt på dygnet. Kolhydrater kan med fördel ätas på morgonen samt efter träningen.

Ändrar du på din kost utifrån vad du har tränat? Alltså äter du samma dagar du tränar lugnare?

‣ Ja, jag äter på samma sätt oavsett vilket pass jag har gjort. Tar jag det lugnare en dag är det tex ofta efter en helg då vi tränat intensivt. Brukar känna mig extra trött i kroppen på måndagar och tisdagar, vilket också medför att jag är extra hungrig. Hungern brukar komma 1-2 dagar efter man har hårdtränat. Det är lite lustigt att det egentligen inte kommer direkt när man utfört träningen, men det handlar just om att förbränningen fortsätter även långt efter träningsperioden. Av den anledningen äter jag alltid samma och mer dessutom när den den där extra hungern kommer. Då vet jag att kroppen är på högförbränning och håller på att återhämta sig vilket gör att jag vill boosta den. Att dra ner på kosten vissa dagar och äta mer vissa är inget jag rekommenderar eftersom det bara rubbar på rutiner som gör att kroppen känner sig mätt och nöjd. Det är just sånt här som kan ställa till problem för överätning, då kroppen vill kompensera för den kost den inte fått i sig dagen innan. Så skippa sådant!

Vilken är din svåraste utmaning i kosten?

‣ Att hålla nere proteinet. Då frågar ni er… går det? Detta är väldigt ovanligt, men jag äter stora mängder protein varje mål och det har faktiskt visat sig ge något negativa effekter. Protein är i sig inget man går upp i vikt av. Som aktivt tränande ska man få i sig massor, minst 2 x kroppsvikten (gärna upp till 2,5 x kroppsvikt). Jag äter 200g av något sorts protein i mitt första mål (vilket motsvarar ungefär 60 g om man äter kyckling el kalkon). Samma mängd äter jag även till middag. Därefter har jag ätit mitt absolut mest proteinberikade mål kl 21. En specialare med keso och kvarg som innehållit över 90 g rent protein (ca 7 dl). Keso och kvarg har ju upp till 12 g per 100 g. Detta gjorde att jag låg över 200g rent protein per dag (vilket motsvarar mängden för en människa på 100kg). Med min kroppsvikt fick jag då i mig mycket varje dag. Detta resulterade i stor svullnad i vader och fötter, vätskefyllnad som inte kunde komma ut någonstans. Det gjorde ont i skinnet så mycket det spände. När jag var i Dubai åt jag massor av proteiner från kött, ägg, kyckling, fisk, skaldjur. Men skillnaden var att det inte kom från mjölkproteiner, vilket gjorde att det släppte. Mjölkproteiner (vassle) har en effekt att göra kroppen uppblåst, spänd och även vätskefylld. Så av den anledningen är det bättre att disponera proteinet från många olika typer av källor. Jag äter fortfarande mjölkprodukter, yoghurt, men inga som är proteinberikade. För mig är det mer njutning att ta en proteinbar som komplettering, utan att få en överdos.

Nu ska jag ut och njuta av solen. Let’s go for a walk!

Happy weekend!

Kramar ♡

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *