My breakie tips

Andrea_Berlin_Birthday_Breakfast_At_Six_Hotel_Stockholm-2474Andrea_Berlin_Birthday_Breakfast_At_Six_Hotel_Stockholm-2466Andrea_Berlin_Birthday_Breakfast_At_Six_Hotel_Stockholm-2468Andrea_Berlin_Birthday_Breakfast_At_Six_Hotel_Stockholm-2491

Godmorgon! Måndag och ny vecka. 🙂 Mer än en vecka sedan jag åt den härliga hotellfrukosten, men måste ändå bjuda på lite mysiga bilder därifrån. När vi reser är alltid det första målet för dagen det viktigaste och största. Då har man alltid varit uppe tidigt, tränat och har en lång dag framför sig. Hur väljer jag då på en frukost/brunch för att få i mig goda grejer som ändå är bra för min kropp och som jag kan stå mig på hela dagen? Några tips;

  • Gör din bowl mer proteinrik och mättande. Hur? Jag tar ofta keso som jag blandar med yoghurt, eller allra helst kvarg om det skulle finnas (dock sällsynt på de flesta hotell). Konsistensen blir tjockare och du går från att få i dig ca 3 g protein/100 g till att få i dig ca 12-15 g protein/100 g.
  • Välj fiberrika toppings där du varvar frön med fett från nötter och naturlig sötma från tex goji, tranbär osv. Skippa muslis/granola som ofta är väldigt sockerberikade. Välj andra kolhydrater såsom tex osötat rågbröd eller gröt.
  • Sötma och naturligt socker får du automatiskt i dig om du tex dricker en nypressad juice/råsaft/smoothie. Det är fullt tillräckligt. Att äta ytterligare frukt ska snarare vara ett litet komplement än en huvudingrediens på frukosten. Frukt är nästan tomma kalorier, de mättar dåligt och ger kortvarig energi.
  • Gillar du bär i din bowl? Söta dina frysta bär med stevia drops. Du kan också hälla ner en liten sked loppfrön och/eller linfrön bland bären och du får vips en egen sylt som mättar riktigt gott. En favorit hos mig!
  • Välj gärna protein från ägg, genom tex äggröra. 1 ägg innehåller ca 6 g protein, det är dock ett ganska fettrikt livsmedel, men ett bra fett på omega 3, vilket gör att det också mättar.
  • Komplettera gärna med fettsnålare protein såsom skinka, kalkon i stället för bacon och korv. Råvaror som inte innehåller slaggprodukter eller dåliga fetter. Våga ät en större mängd och inte bara någon skiva.
  • Kolhydrater? Ny energi och uppladdning efter träning. På frukost/brunch tycker jag att fiberrika fullkornsbröd är bäst och det ska vara riktigt grovt. Att bre på smör och ost är fantastiskt gott och något jag gärna unnar mig på en hotellfrukost efter ett morgonpass. Plus att jag vet att jag behöver energin hela dagen. På vardagar hemma har jag i princip alltid en magrare cream cheese eller mjukost i stället. 
  • Hur är det med fröknäcke och chiapudding? Detta är populärt till frukost hos många. Båda är goda och nyttiga, men är rika på fett. Dessa bör därför vara ett komplement och inte bara en huvudingrediens i målet. Man får med andra ord i sig en väldigt energität råvara i förhållande till sin mängd. Bättre att få i sig fler råvaror och större mängd än bara detta. Ett tips kan vara att ha en matsked chiapuddig eller en klick nötsmör som topping på en bowl. De är båda proteinrika fettkällor. Fett är självklart viktigt att få i sig och inget fel eftersom det hjälper oss att ta till oss vitaminer och är ett bränsle, men det ska ha en balans i förhållande till den övriga kosten. Intaget ska ge den energi som återstår efter att protein- och kolhydratbehoven är tillgodosedda. 

Vad som egentligen är rätt och nyttigt går inte att definiera till alla utan behöver såklart kopplas ihop med hur aktiv man är. Proteinbehovet är ungefär dubbelt så högt för en tränande person – just därför är det är ett ypperligt tillfälle att ge sig själv en riktig proteinboost på frukostbuffén.

Hoppas ni har fått/får ett gott & nyttigt första mål denna måndag som boostar dig hela dagen. 🙂

Ha en riktigt skön start på veckan!

Kramar ♡

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *