Q/A Health & food

Andrea_Berlin_Sport_bra_Nike_Pro_Indy-1661

Heeej på er! Vet att det varit enormt efterlängtat med ett inlägg om träning/kost. Så nu äntligen ska jag äntligen svara på några av de frågor som har kommit in till mig. 🙂 Här kommer dom!

Hur äter du nyttigt och samtidigt håller dig mätt – utan att äta för mycket?

Jag fokuserar inte på mängden mat, utan istället på att äta rätt. Med den träning som jag utövar dagligen kräver min kropp mycket mat för att få energi, återhämtning och näring. Men oavsett hur aktiv man är så ska man aldrig dra ner på maten och gå hungrig. Det är viktigt att tänka på oavsett vilket mål man har, om man ska minska i vikt eller forma kroppen. En full tallrik med ren mat, kan innehålla precis lika stor kalorimängd som en liten portion av något med annorlunda ingredienser. Ren mat för mig är: Kött, kyckling och fisk av bra råvaror som är tillagat utan en massa konstigheter, bara rena kryddor med varierad tillagning. Detsamma gäller grönsaker, såser och röror. Jag gillar lika mycket att äta en RAW sallad av tex fiberrikt kål som att bara lätt tex steka blomkål, broccoli, squash på pannan. Det viktigaste är att tillbehören till proteinet är fiberrikt, likaså kolhydraterna. Det är fiberna som håller dig mätt! Salladsblad, tomater och paprika håller dig tex inte mätt lika länge. Jag gillar även att göra röror på tex soyabönor och kikärtor som också ger bra mättnad och är ett gott komplement. Det är också väldigt viktigt att lägga sitt största mål efter träningen då kroppen behöver det som mest, annars är risken större att man blir hungrig snabbt igen och vill småäta.

Föredrar du att äta få stora mål eller många mindre mål över dagen?

Jag äter få och stora mål, tycker min kropp funkar bäst så. Dessutom brukar jag bli ordentligt hungrig,  hatar därför små portioner. Mitt första och största mål lägger jag efter mitt förmiddagsträningspass. Då äter jag alltid massor av protein, långsamma kolhydrater och lite grönsaker. Då vill jag äta mig ordentligt mätt så att kroppen återhämtar sig så mycket som möjligt – plus att få energi som varar till hela dagen. Mitt andra stora mål blir middag ca kl 18. Även då äter jag mig ordentligt mätt på rent gott protein, fiberrika grönsaker och någon sås/röra som jag gör själv. Sedan äter jag mitt sista kvällsmål ca kl 21 – en extra boost protein. En av min favoriter då är tex en skål 500 g keso med varma hallon/jorgubbar (sötat med stevia) frön och nötter. Då brukar jag vara hungrig igen faktiskt. Sen kan jag sova lagom mätt och ha energi till nästa morgons träningspass. 

Varför lägger jag upp det så? Jag föredrar inte att äta innan träning på morgonen, vilket har gjort att jag hellre äter ett senare mål på kvällen. Blir man då inte “tjock” av att äta efter kl 20 tänker då någon? Nej, helt fel, bara en skröna. Det är ditt totala matintag och vilken typ av mat som du äter som spelar roll. Äter jag små mål under dagen triggar det ofta igång min hunger, magen blir helt enkelt förvirrad. Jag gillar att låta magen vila mellan mina mål och då låta kroppen förbränna och “jobba” med den mat som finns i kroppen. Men självklart är det individuellt hur man gillar att göra sitt matupplägg över dagen. Det finns egentligen inget rätt eller fel.

Jag har en fråga ang bcaa. Vet att du skrivit att du dricker en koffeinberikad dryck typ Celsius vid träning, vilket jag också brukar göra. Jag funderar på att istället börja blanda min egen bcaa-dryck med pulver för att få ett billigare och enklare alternativ. Jag undrar om du vet något bcaa-pulver som har låg sockerhalt och så bra ingredienser som möjligt att rekommendera. Känns som att många tillskott för träning mest innehåller skit och jag skulle behöva lite vägledning i ingrediensdjungeln. Tack för en superinspirerande blogg, träningsinläggen uppskattas allra mest!

Tack för fina ord. Det är faktiskt en väldigt bra fråga eftersom energidryck är så dyrt när man behöver det varje dag. När jag reser har jag alltid brustabletter från Self  (ni hittar dem här) som jag blandar med vatten i min shaker. Det är 20 tabletter i ett rör som kostar ca 38 kr. Jag brukar ta ca 1 1/3 tablett till nästan en liter vatten. Bra smak och sötad med sukralos. Kan varmt rekommendera dem, blir väldigt billigt i jämförelse med en burk från butik! Vill man ha BCAA också vet jag att det finns liknande brustabletter på marknaden, dock har jag inte provat dem, då jag inte tycker BCAA alltid är ett måste. Jag tror att man dessvärre får stå ut med en del onaturliga ingredienser när man har med BCAA att göra. Originalsmaken är hemsk, vilket gör att tillverkarna måste tillsätta en hel del för att få till en smak som fungerar. Sist men inte minst, det glädjer mig massor att bloggen inspirerar dig! 😀

Tränings-boost kramar ♡

På bilden: Min nya sport topp från Nike – Pro Indy. Visst är den underbar i dessa pastellfärger? Sitter grymt skönt under träningen. Finns att shoppa till nedsatt pris på Nike’s rea här! (Just denna färg är slutsåld men finns fler jätte snygga färger)

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *