Q/A part I

Hej alla mina “träningsläsare”! 🙂 Det har kommit in en hel del frågor till Q/A och alla har lite olika inriktning, vilket gör att jag faktiskt får dela upp dem lite. Tänkte att jag börjar med de som handlar om träning/hälsa/kost. Sen kommer part II som blir lite andra personliga frågor. Här kommer helt enkelt första gänget:

Kommer du träna i Grekland? Hur vill du träna på din semester?

Jaaaa! Jag älskar att träna när jag är iväg. Dessutom skulle jag aldrig klara att bara ligga på en solstol och jäsa en hel vecka… haha. Att aktivera kroppen är jätte viktigt för att jag ska må bra, även när jag ska koppla av. Jag kommer att träna på hotellets gym på morgnarna. En del eftermiddagar kommer jag troligtvis passa på att köra lite simning också. Tycker det är en perfekt träningsform när det är varmt. Dessutom är det så sällan jag får möjligheten att simma, så på hotell brukar jag passa på. När värmen lägger sig framåt kvällarna hoppas jag också att vi ska kunna ta några mysiga promenader i naturen utanför hotellet. Ni vet när det är mörkt, man bara hör syrsorna och man kan promenixa i  shorts och gympadojor. Magiskt!

Vad är viktigast för dig – hälsa/välmående eller din kroppsform?

Varför prioritera bort eller välja när man kan få båda? Jag är min största kritiker och nöjer mig aldrig med att välja A eller B om jag vet att jag kan anstränga mig för att få det optimala. Jag trivs när jag är i den kroppsform som jag är nu, då mår jag bäst. Äta bra och vara i gång! Gör jag det så håller sig kroppen sig i form per automatik. Jag ska inte förändra i dagsläget, utan bara bibehålla. Kanske är välmående för andra när de inte behöver träna hårt eller tänka på vad de stoppar i sig osv. Ofta kan det kännas njutbart en väldigt kort tid, sedan vill jag i alla fall bara tillbaka igen. Sådant blir en “jojo” livsstil, vilket jag inte alls klarar av. Självklart har jag perioder när jag tänjer mer på mina gränser för att leva och njuta av livet. Men det är inte hållbart för mig att alltid ha det så. Träning, aktivitet, bra kost är så pass viktigt i mitt liv!

Jag skulle gärna vilja veta mer om vad idrottsmassage är och vad den ger för effekter?

Idrottsmassage är långt i från en njutbar massage…haha. Det borde egentligen inte kallas massage för det är ganska smärtsamt och brukar vara en viktig del i behandlings- eller läkningsprocesser. Målet är att få djupa spänningar att släppa i muskulatur och bindväv, få ökad rörelsefunktion och smärtfrihet i slutändan. Man går på ganska hårt för att hitta de allra ömmaste “trigger-pointsen” som kan stråla riktigt rejält. Man håller då kvar länge väldigt hårt på ett och samma ställe. Detta för att öka blodtillströmningen till området och nästintill irritera muskeln så att kroppen av sig själv börjar bearbeta skadan. Blodcirkulationen kommer igång rejält och det blir varmt. Massören går på djupet med handflata eller fingrar och tränger ner mellan olika fibrer och muskelgrupper för att dra isär, vidga och få bort knutor. Jag brukar ha lite känningar i musklerna ett par dagar efteråt då kroppen jobbar med att bearbeta, sedan brukar den bli starkare igen, vilket är målet.

Vilka effekter känner du i kroppen när du inte äter socker? Vad är målet?

Framförallt känner jag att kroppen ligger på en balans hela tiden där den har jämn energinivå. Den vet också när och hur mycket mat som den kräver. Min kropp går lite som en “mat & sovklocka” just nu. Jag känner också att jag kan äta extrema mängder mat när jag äter clean kost och samtidigt tränar. Det finns ett ganska stort hål för extra kalorier när man inte har några godisdagar. Jag har ju tagit bort och inte adderat något annat. Dock är jag mer medveten att få i mig lite mer nötter nu som täcker upp för fetter så att jag inte tappar i vikt. Samtidigt kommer jag självklart inte alltid utesluta socker även om jag mår väldigt bra utav det. Det är ju inget super kul i längden och går det alltför länge så tål man inte det till slut. Just nu har jag ett personligt mål som jag inte kommer gå närmre in på, vilket gör att jag har uteslutit socker i princip 2 månader. Det har aldrig skett tidigare kan jag säga, eftersom jag är en “godisolist” i vanliga fall (kan knappt äta normala mängder). Målet har inte varit att gå ner i vikt eller liknande, utan just för att boosta kroppen och bara fokusera på det den behöver. Sen att det blir lättare för varje vecka att säga nej till godis – det är ju bara en bonus. Jag äter dock en hel del proteinbars (tack goda Barebells), sockerfria pastiller (Werthers sugarfree, Läkerol osv) för att tillfredsställa mina söta behov. Målet är att hålla detta fram till vi reser till Grekland, sen får vi se… Under semestern kommer jag äta vad jag är sugen på helt enkelt. Kanske inget eller allt! Återstår att se.

Om du äter onyttig mat, vad äter du då och hur ofta?

Ska jag vara ärlig nu? Jag äter aldrig onyttig skitmat såsom pizza, pasta, hamburgare, frittar, feta såser, ostar osv. Jag tycker inte det är gott helt enkelt. Pasta åt jag senast vi bodde på gården för ca 5 år sedan. Sista pizzan jag gjorde själv var 4 år sedan nu. Äter jag onyttigt blir det i första hand godis och sen efterrätter/bakverk på tex en buffé/brunch. Den cleana maten är alltid densamma, det är det jag tycker är gott!

Puhh, det blev mycket. Hoppas ni tyckte det var intressant! 

Stor kram ♡

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *