Q/A part III

Hello weekend! 🙂 Hoppas ni mår bra. Funderar just på vad ni tycker är intressantast att läsa om… jag vet att många vill ha recept och matinspo och det vill jag självklart dela med mig av.  Det kommer… Stay turned! 🙂

Idag blir det äntligen en Q/A med blandade frågor som kommit in…

Det är många som ser träning som ett prestationskrav, tvång och hets, speciellt i sociala medier. Vad tänker du kring detta och vilka tips har du för att inte få det?

Detta är ett ämne som många funderar och spekulerar kring, inte konstigt eftersom våra sociala medier formar oss och sätter spår. Framförallt tycker jag det är så hemskt att dessa prestationskrav går så långt ner i åldrarna. Det finns tyvärr tjejer som sliter ut sig och ska “forma” sig själva innan de ens vuxit färdigt (med dem menar jag under 18 år). De har ofta förebilder att nå upp till och försöker mixtra med allt för att nå orimliga mål. Det finns några viktiga saker som man ska skippa tycker jag;

  • Använd dig inte av en träningsklocka som mäter allt du gör, dvs steg, kalorier, tempo, tider osv. Har du inte redan prestationskrav på dig själv är detta bästa sättet att få. Jag äger ingen sådan klocka och vill inte heller göra. Jag vet precis hur hårt jag kan pressa mig själv om jag stirrar mig blind på siffror. Att hela tiden vilja bli bättre är positivt, men du kommer aldrig bli nöjd med din prestation utan bara vilja ha mer/nå mer. Toppen blir aldrig nådd, så är det med träning och det gäller att vara medveten om det.
  • Jämför aldrig siffror med andra, dvs längd, vikt, klädesstorlek osv. Varenda individ är olika skapta och ser olika ut även om siffrorna är detsamma.
  • Titta inte på hur mycket man äter. Mat och energiintag är precis lika personligt som ens siffor. Vi har olika ämnesomsättning, olika andelar muskelmassa och olika energibehov. Detta är avgörande för hur mycket energi vi behöver och kan stoppa i oss.  Ju äldre vi blir desto mer får man anstränga sig för att slippa lagra onyttigheter. Tråkigt men sant!

Tröttnar du aldrig på träningen eller tappar motivationen?

Nja, inte speciellt ofta kan jag erkänna. Jag brukar kalla det att jag “bränner mig” på träningen och då kan det gå några dagar upp till en vecka innan jag kommer i vanlig träningsbalans igen. När det händer har jag ofta tränat för intensivt och hårt under tex 10-14 dagar. När min kropp är som tröttast och då egentligen behöver en återhämtningsdag skriker den efter extra kolhydrater (gärna socker som ger snabb energi) och massor av mat. Luras jag då av kroppen och äter massa socker och onyttigheter för att täcka behovet, får jag ny energi dagarna därpå för att köra på med träningen igen. Plötsligt försvann de där dagarna med lugnare träning som egentligen kroppen ville ha. Det blir ett ekorrhjul och man blir ännu tröttare och tappar motivationen. Så mitt bästa tips är att aldrig köra så hårt att kroppen vill kompensera för sin återhämtning.

Om du bara skulle få ha 5 råvaror i din kyl vad skulle det vara då?

Oj, riktigt svårt eftersom jag gärna vill göra allt jag äter med många små detaljer för att få det att smaka riktigt gott. Men jag väljer nog 5 st basvaror som jag vet att jag vill äta varje dag. Vilket är: laktosfri keso, kalkonbröst, osötat rådbröd, vaniljkvarg och serrano skinka.

Det är många som är veganer eller inte äter kött. Hur tänker du kring det för att få resultat i träningen?

Jag är nog egentligen inte rätt person att fråga när det gäller att äta animaliskt protein eller inte. Själv skulle jag inte klara att äta veganskt en enda dag. Jag är av den typen som anser att vi människor har jagat och ätit djur sedan urminnestider. Det åts då inga processade råvaror och det kunde också gå långt mellan måltider innan man fick mat. Att träna på tom mage (periodisk fasta) anser jag har en god drivkraft för att prestera, men också för att slippa problem med magen under träning. För att få resultat i träningen (och även behålla muskelmassa) krävs stora mängder protein. Denna mängd är svår att få i sig endast genom grönsaker, bönor, soya osv. Men vill man absolut äta så, råder jag att ta hjälp av en kostrådgivare som verkligen lägger upp ett kostschema som funkar, annars kan man inte förvänta sig att varken må bra(!) eller få resultat. Ett av mina “problem” i kosten är att jag i stället äter för mycket protein, jag har väldigt lätt att överkonsumera framförallt mjölkprotein. I vårt lilla hushåll går det också åt väldigt stora mängder kött, kyckling och fisk. Vågar inte ens räkna på hur många kilotal vi äter i veckan. Men som jag säger ofta. Det är tur att inte alla är lika förtjusta i det – så att det blir balans här på vår jord. 🙂

Tveka inte att skicka in fler frågor till Q/A inlägg så kommer jag ta upp dem efterhand!

Söndagskramar ♡

__________________________

I samarbete med Röhnisch: Ursköna träningsshorts med så fin passform och andningsförmåga. Mina nya favoriter! (Ni hittar dem HÄR!) Sport-bh från Nike. Vita sneakers från Gant.

Dela detta
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *