Q/A summer workout

Andrea_Berlin_Workout_Q-A-1983Andrea_Berlin_Workout_Q-A-1870

Hej, hur går det med er sommarträning? Har den semester eller utnyttjar ni tiden att träna? 🙂 När jag är ledig lägger jag gärna tid på träningen! Skönt att kunna träna utan att ha tider att passa. För mig är det betydelsefullt med en jämn året-runt form. För en del låter det jobbigt, men jag gillar det! 🙂 Jag vill med andra ord inte flaxa framåt tillbaka där man hela tiden måste “jojo träna”. 

Tänkte svara på Q/A frågorna som kommit in hittills… här kommer dem;  

Vilka är dina bästa motivationstips om man är i valet och kvalet att orka träna en dag? Vill bli mer disciplinerad med mina träningspass. Tack för en super blogg!

Eftersom jag är väldigt konsekvent och en riktig vanemänniska så är träningen en rutin i vardagen, precis lika självklar som att borsta tänderna. Men naturligtvis får jag också sådana dagar då och då. Några tips kan vara;

  1. Tänk på din känsla efteråt och ditt resultat – och då menar jag långsiktiga resultatet. För att komma in i en ny rytm krävs det också att man bryter den gamla. Det tar några veckor där man får ställa lite krav på sig själv, sedan brukar inspirationen komma av sig själv.
  2. Gå till gymmet och fokusera INTE på hur hårt du ska köra. Börja göra din favoritövning och dra igång passet med något som ger mersmak. Du kommer garanterat få feeling för att fortsätta passet ut när kroppen får igång puls och cirkulation.
  3. Är man däremot matt i kroppen och har kraftig träningsvärk då är det däremot bättre att lyssna på kroppen och köra ett pass som är lågintensivt och samtidigt GER energi. Sådana dagar tar jag istället en långpromenad i raskt tempo och andas frisk luft från naturen. Dagen efter brukar jag vara på tårna igen!

Skulle du vill tipsa om bästa löparskorna och hur du stretchar med foamroller?

Tidigare har jag använt Asics löparskor, men jag har blivit besviken både på kvalitet och passform på senaste tiden, vilket gjort att jag inte köper dem längre. Jag har nu en ny favoritmodell från Nike som är grym, både till kvalitet, passform och pris. Plus såklart det viktigaste – att de är skonsamma för mina fötter, knän och höfter. Skon heter Structure 20 (stabil och bra för överpronation).

Jag kör en fast, ganska hård foamroller efter alla mina pass. När man har använt en sådan en längre tid får man både upp balansen och styrkan, vilket gör att det går betydligt lättare att rulla den. När man väl lärt sig är det ett superredskap för stretching. Jag rullar hela utsidan på låret, ner till knäet och tillbaka – även baksida och framsida lår. För extra tryck balanserar jag så jag kör all vikt på ett ben i taget. Sedan tycker jag det är jätte viktigt att köra höften och högre upp på rumpan, det är där alla muskelfästen sitter och ett ställe där vi ofta blir muskelömma och stela. Man kan leka ganska mycket med sin egen vikt och hur man rullar för att själv känna där det gör ont. Det ska göra ont! Det är då det tar och mjukar upp muskeln. 

Jag undrar hur man ska träna/äta för att gå ner i fettprocent om man inte är överviktig. Vill lägga på mig mer muskelmassa genom styrketräning, men samtidigt förbränna fett. Hur får jag den ”tonade” kroppen? Kan man köra intervaller i slutet av varje styrkepass tycker du? Hur har du själv gått tillväga?

Denna fråga har jag svarat på ett par gånger här på bloggen. Skulle tro att det är en frågan som flest spekulerar kring. Att tona kroppen/minska i fettprocent är svårt att göra samtidigt som man bygger muskler. För att bygga muskler måste man ligga på kaloriöverskott, medan när man ska tona bör man ligga på ett litet underskott alt exakt samma mängd mat som man förbrukar. Det är ganska hårt för kroppen att gå ner i fettprocent, vilket man inte bör satsa på om man är normalviktig! Detta eftersom kroppen då plockar energi av “reserverna”, vilket inte är hälsosamt om man inte är väldigt noga med kosten och tex har en PT’s hjälp under vägen. Kroppen måste få alla byggstenar den behöver även under sådana perioder. 

Men allt handlar inte om att bli av med fett. För att få kroppen tonad behöver underlättar det också om man tappar överflödig vätska som samlar sig lite överallt på kroppen. Vätska bildas av snabba kolhydrater som bröd, mjöl, pasta, pizza, stärkelserika råvaror, socker, läsk, juice, söt frukt (fruktos), bakverk, godis, glass osv. Att ta bort detta underlättar för att få ut max av sina träningsresultat. 

Egentligen vill jag inte ge svar som fungerar för alla. Det är så många olika faktorer som spelar in (bland annat ålder och vardagsmotion). Några knep kan dock vara;

  1. Ät få gånger och större mål under dagen, bli ordentligt mätt och låt magen vila mellan dina 3 mål. Periodisk fasta gillar jag, dvs att man har ett ätfönster mellan tex kl 12-20, eller 13-21. Bra för förbränningen.
  2. Små ät inte under dagen. Det kan plötsligt bli onödiga kalorier om man räknar över hela dagen.
  3. Vardagsmotion. Cykla mycket! Promenera mera. Simma på semestern!
  4.  Ät inte för lite protein, det ger en tunn och orkeslös kropp som i sin tur tappar sin muskulatur. 
  5. Drick mycket vatten!
  6. Kör en specifik diet max 3 veckor max i taget. Både för kropp och knopp!

När det gäller träningen är kondionsträningen såklart viktig. Intervaller kan absolut få igång en bra förbränning. Har man energi kvar efter man har kört styrka så kan man avsluta med tex 20 minuter pulshöjande. Själv tycker jag det är en bra avslutning på ett pass. Tänk bara på att varva ner ordentligt efteråt så att kroppen kommer ner i puls och inte måste stessa vidare. Glöm inte äta ett ordentligt mål inom 30 minuter. Super viktigt!  

Hoppas svaren gav er inspiration & nya kickar! 🙂

Stor kram ♡

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *