Q/A – you ask

Andrea_Berlin_Training-7240

Hej på er! Eftersom det tydligen är väldigt populärt med Q/A så kör vi en till. 🙂 Många frågor jag fått handlar om träning så jag ska försöka svara så bra som möjligt med få meningar. Utifrån mitt förra inlägg har det kommit lite funderingar från er och här kommer dem;

Hur gör du för att orka dina pass?

Tips 1 Här handlar det mycket om mental kraft, inte bara om den kroppsliga. Jag jobbar mycket med positiva tankar och slår ifrån mig sådant som dyker upp ofrivilligt i hjärnan. Även om det skulle vara mycket slappare att göra ett pass hälften så långt så peppar jag alltid mig själv för att ta mig igenom hela som jag tänkt. Bra tankar att ge sig själv kan tex vara “Jag har gjort detta en miljon gånger, mycket tröttare än nu, och ändå klarat det hur lätt som helst” “Bara 20 minuter kvar, jag kan gott anstränga mig lite till, resten av dagen kommer jag ändå sitta still” “När jag är klar får jag en riktigt smarrig frukost/lunch och den smakar ännu bättre när jag klarat hela passet”. Tips 2 är att inte fokusera på tiden på en maskin. Lägg handduken för och fokusera bara på ditt tempo, teknik och variation – då går tiden snabbare. Tips 3 Ha en playlist med låtar som är precis så lång som du ska köra. När den är slut är du klar! Tips 4 Gå inte till träningen trött och för mätt. Självklart ska man inte träna jätte hungrig, men ha en “lätt” känsla i kroppen och fyll den med en läskande koffeindryck – det är det bästa!

Hur man ska köra på crosstrainern för att få bäst effekt?

Tips 1 Få in ett motstånd som är lagom, varken för tungt eller för lätt. Det är viktigt att man jobba i olika positioner och ändå få maskinen i rullning i olika farter. På en del maskiner kan man även ställa in steglängd, vilket gör att man laborera mer med hur du rör dig. Tänk på att inte bara springa på tå. Jag jobbar väldigt mycket med hela foten pressad ner i plattan under hela rörelsen. Det är ungefär dubbelt så jobbigt eftersom man får fram/baksida lår och rumpa att jobba mer. Tips 2 Svinga inte hela kroppen i rörelsen. Fokusera på din position där armar och rygg har olika positioner på handtagen och håll mage och midja helt stilla medan benen jobbar själv. Tips 3 Lägg upp ditt eget pass där du varierar tempo, upp på tå och spring – ner och pressa – fokusera på armar/rygg medan benen får lite lättare. Det kan tex bara vara 30 sek till 1 min i olika positioner som du sedan kan utöka.

Hur du ser på styrketräning samt konditionsträning. Jag har förstått att du gillar konditionsträning bäst, men hur styrketränar man bäst för att se ”stark” ut och inte stor eller biffig? Vill inte bli biffig eller stor utav styrketräning utan stark och få mer definierade muskler. Vad är din syn på det hela?

Tips 1 En kombination av styrketräning och kondition är att föredra. Konditionsträning i form av löpning och powerwalk är ju egentligen en direkt förbrännande träning – här och nu. Att bara utföra det ger ingen direkt muskeluppbyggnad. Styrketräningen bygger upp en muskulatur i kroppen som i sin tur har genererar en egen förbränning i kroppen dygnet runt. Men styrketränar man endast är det svårt att hålla fettprocent nere, vilket gör att man har svårt att se musklerna tydligt under det normala underhudsfett som alla människor har. När det gäller mage tex är det tyvärr bara fettprocenten som avgör om dina muskler blir synliga. Armar och rygg tex är inte fullt så känsliga. Men att ha väldigt väldefinerade muskler kräver väldigt mycket medvetenhet med kosten och inte bara träning. Jag tränar i princip likadant under året, dock är det vad jag stoppar i mig som avgör hur “deffad” man ser ut. Och en viktig fråga man måste ställa sig här. Vad är viktigast, att känna sig stark eller se stark ut? Jag tycker man ska mixa träningen och våga laborera för att se hur den egna kroppen svarar på de olika träningsformerna. Och såklart – göra det som man mår bäst av! Tips 2 Ge kroppen tillräckligt med bränsle, dvs nyttig proteinrik mat som ger energi och kan hjälpa den att utvecklas.

Vad gör att man är olika hungrig efter sina pass trots att de har varit i stort sätt likadana? Har man då förbränt mer eller mindre?

Nej, hur magen talar har inte alltid med förbränningen att göra. Din hunger styrs längre tillbaka än vad du tror. Tränar du på morgonen har maten under kvällen innan stor betydelse och hur mycket du har ätit. Ibland känner kroppen att den ligger lite “back” och vi får då signaler att vi är hungrigare. Intervaller sätter ju igång vår förbränning rejält, men det är faktiskt på gott och ont. Man blir oftast ännu hungrigare och det kan vara lätt att vilja äta ett extra mål då. Viktigt är dock att fylla på med mat när kroppen behöver! Tänk alltid på ägget i kylen – vill du ha ett ägg kallt bara med lite salt? Ja, då är du hungrig på riktigt och inte bara sugen på något. Ta då något att äta även om du kanske har ätit ditt normala mål. Ibland krävs ett extra mellanmål helt enkelt!  

Var mentalt stark – din mentala kraft går rakt ut i musklerna!

 

Kramar till er ♡

Dela detta
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *