Your body & mind

Heeeej! 🙂 Hur är er motivation till träning & hälsa nu när sommaren är slut? Är den på topp eller har du tappat motivationen och tänker att det snart är “off season”? Tycker faktiskt det är intressant att vädra tankarna gällande det här med motivation och att lyssna på sin kropp. Vissa begrepp tycker jag nästan missbrukas lite för mycket. Vi ska vara sunda, hälsosamma och balanserade. Balans! Ja just det, ännu ett ord som betyder så olika saker för olika människor. Ett ord som nästan betyder “perfektion” i hälsobranschen. 

Tänkte faktiskt jag skulle skriva några tankar vad som jag tycker är avgörande för att hitta sin motivation och knepen för att kunna just “lyssna på sin kropp”. Ofta klagar vi på att motivationen inte finns där. Orken för att ta sig ut och träna eller gå till gymmet är som bortblåst. Många förundras hur andra som tränar får sin motivation. Det är egentligen väldigt simpelt, men inte i praktiken. Det handlar helt enkelt om vad vår egen hjärna sänder för signaler till oss själva. Det är bara våra mentala tankar som styr hur vår motivation präglas. Har vi gett oss sjutton på att nå ett mål eller har något lustfyllt i sikte, då har vi drivkraften. Utan drivkraft kommer vi ingenstans. Vi är egentligen super lata som människor. (Även jag! Suckar varje gång hissen är sönder och jag måste ta trapporna… parkerar så nära en ingång som möligt för jag inte orkar gå… osv men kränga 1,5 mil powerwalk i skogen klarar jag. Det drivet har jag)

Att hitta motivationen handlar helt enkelt om den mentala inställningen. Vill man inte är det omotiverande. Dessutom kommer vi på så många anledningar att vi inte ska. Precis de här orden – “jag måste lyssna på min kropp, jag har inte orken”. Njaaa, inte helt sant! Här gäller det att skilja mellan motivationen/den mentala orken kontra vad kroppen egentligen säger. Till största sannolikhet är det inte din kropp som är trött, utan din mentala stimulans. För att hitta drivet, orken och motivationen gäller det att aktivera de positiva signalerna i hjärnan och lära sig hitta de “rätta” signalerna för att lyssna på kroppen.

Kroppens signaler av trötthet och utmattning kommer till största delen av ren fysisk ansträngning då musklerna har jobbat hårt och länge. Ofta många dagar på rad. Andra typer av trötthet kan komma från stress, små rubbningar i immunförsvaret, mediciner etc. Mycket som såklart påverkar vår energi och närvaro. Att lyssna på sin kropp handlar med andra ord att lära känna den riktigt väl, att vila den och balansera träningen i förhållande till energinivån. Den kroppsliga energinivån! För resten sitter helt och hållet i det mentala.

Vill du ha en aktiv och sund höst? Då är mitt tips att lära dig jobba med skillnaderna – din motivation och dina kroppsliga begränsningar. Kan du styra över dem, känna av och lyssna på din kroppsliga dagsform då har du nyckeln till höstens motivation! 🙂 

Pepp-kramar ♡

Dela detta
2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *